ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ КОМБІНАЦІЇ АНАЛЬГЕТИКІВ ТА СПАЗМОЛІТИКІВ ПРИ ТЕРАПІЇ АБДОМІНАЛЬНОГО БОЛЮ В УРГЕНТНІЙ ХІРУРГІЇ

  • D.M. Ivashchenko Українська медична стоматологічна академія, Полтава, Україна
  • M.O. Dudchenko Українська медична стоматологічна академія, Полтава, Україна
  • M.I. Kravtsiv Українська медична стоматологічна академія, Полтава, Україна
  • M.P. Shevchyk Українська медична стоматологічна академія, Полтава, Україна
  • R.A. Prihidko Українська медична стоматологічна академія, Полтава, Україна
Ключові слова: абдомінальний біль, спазмолітики, анальгетики, терапія.

Анотація

Гострий абдомінальний біль – симптомокомплекс, що розвивається у пацієнта при наявності патології органів шлунково-кишкового тракту, черевної порожнини та заочеревинного простору, є однією з ведучих причин госпіталізації у хірургічні стаціонари як в Україні, так і за кордоном. Метою дослідження була оцінка впливу комбінованого лікарського засобу «Neospastil», який належить до групи спазмолітичних засобів у комбінації з анальгетиками, на вираженість симптомів абдомінального спастичного болю для покращення лікування пацієнтів. Для цього були проведені клінічні дослідження на 90 пацієнтах, госпіталізованих в хірургічне відділення з клінікою абдомінального больового синдрому. Пацієнти були розподілені на 3 групи по 30 хворих в кожній. У групах ми використовували різні варіанти спазмолітичної та аналгетичної терапії і порівнювали її ефективність за часом настання аналгетичного ефекту, за часом купування абдомінального спазму та за тривалістю періодів між повторенням спастичного болю. За отриманими результатами нашого дослідження встановлено, що використання комбінованого препарату «Неоспастил», у терапії гострого абдомінального больового синдрому вже в першу добу використання дозволило знизити вираженість больового синдрому на 38% в порівнянні з використанням дротаверинe та на 19% в порівнянні з аналогами комбінованих препаратів. Також відмічено подовження терміну виникнення послідуючих нападів переймоподібних спастичних болей при використанні досліджуваного препарату на 2,2±0,5 години в порівнянні з дротаверином та на 1,1±0,1 години в порівнянні зі спазмалгоном. При використанні неоспастилу відмічено зниження часу тривалості нападу абдомінального спазму на 29% в порівнянні з дротаверином та на 22% в порівнянні з спазмалгоном. Підсумовуючи отримані дані, можна рекомендувати використання досліджуваний препарат для первинної терапії абдомінального спастичного болю у хірургічних пацієнтів, що призведе до покращення клінічних результатів лікування.

Посилання

1. Ivashchenko DM, Dudchenko MO, Kravtsiv MI, Shevchyk MP. Otsinka efektyvnosti pervynnoi analhetychnoi ta podalshoi kombinovanoi met–terapii u likuvanni nyrkovykh kolik. [Evaluation of the effectiveness of primary analgesic and subsequent combined MET-therapy in the treatment of renal colic] Aktual’ni problemy suchasnoyi medytsyny: Visnyk Ukrayinsʹkoyi medychnoyi stomatolohichnoyi akademiyi. 2014; 20(3):110-114. (Ukrainian).
2. Khemani D, Camilleri M, Roldan A, et al. Opioid Analgesic Use among Patients Presenting with Acute Abdominal Pain and Factors Associated with Surgical Diagnoses. Neurogastroenterol Motil. 2017 May; 29(5):32-38.
3. Yamashita S, Tago M, Katsuki N, Nishi T. Relationships between sites of abdominal pain and the organs involved: a prospective observational study. BMJ Open. 2020; 10(6):1-9.
4. Abdolrazaghnejad A, Rajabpour-Sanati A, Rastegari-Najafabadi H, et al. The Role of Ultrasonography in Patients Referring to the Emergency Department with Acute Abdominal Pain. Adv J Emerg Med. 2019; 3(4):43-51.
5. Martin AE, Newlove-Delgado TV, Abbott RA, et al. Pharmacological interventions for recurrent abdominal pain in childhood. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Mar; 2017(3):173-79.
Опубліковано
2021-06-17
Як цитувати
Ivashchenko, D., Dudchenko, M., Kravtsiv, M., Shevchyk, M., & Prihidko, R. (2021). ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ КОМБІНАЦІЇ АНАЛЬГЕТИКІВ ТА СПАЗМОЛІТИКІВ ПРИ ТЕРАПІЇ АБДОМІНАЛЬНОГО БОЛЮ В УРГЕНТНІЙ ХІРУРГІЇ. Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії, 21(2), 57-61. https://doi.org/10.31718/2077-1096.21.2.57