ТЕОРЕТИЧНОГО ОБҐРУНТУВАННЯ ТА ЗНАЧЕННЯ ВПЛИВУ НІТРИТУ НАТРІЮ ТА ПОНСО 4R НА ОРГАНИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ

  • I. M. Donets Полтавський державний медичний університет
  • H.A. Yeroshenko Полтавський державний медичний університет
  • A. S. Hryhorenko Полтавський державний медичний університет
  • K. V. Shevchenko Полтавський державний медичний університет
  • O. V. Kinash Полтавський державний медичний університет
Ключові слова: харчові добавки, нітрит натрію, понсо 4R, дихальна система, натуральні барвники, речовина.

Анотація

Останнім часом харчова діяльність розвивається досить швидко. На сьогодні в харчовій промисловості використовуються сотні харчових добавок з метою одержання нових продуктів та досягнення певних технологічних цілей. У більшості країн Європи застосовують понад 540 відомих харчових добавок, в США їх кількість, включаючи відповідні суміші, перевищує 1500, в Росії – 450, в Україні до 2019 року дозволеними були 300 харчових добавок. До сьогодення з’являється велика кількість комплексних харчових добавок – це суміші добавок однакового або різного технологічного призначення. Основною вимогою до харчових добавок є безпечність, нетоксичність, не канцерогенність, не мутагенність, відсутність тератогенної дії (на плід) та алергічних дій. Безпека харчової добавки залежить від її дози – кількості речовини харчової добавки, яка надходить в організм за добу. До числа небезпечних харчових добавок, які слід уникати, прийнято відносити нітрит натрію, глутамат натрію та понсо 4 R. Здебільшого ці добавки є забороненими в багатьох країнах через можливі ризики та фатальні наслідки для здоров’я людини. Останніми роками споживання харчових добавок значно збільшилось, тому вивчення впливу нітриту натрію та понсо 4R на органи дихальної системи на сьогодні є актуальною проблемою. Метою роботи було висвітлити теоретичні аспекти впливу нітриту натрію та понсо 4 R на органи дихальної системи, а також збір, аналіз і узагальнення даних літератури про вивчення вмісту харчових добавок у продуктах харчування та значення їхньої небезпеки для здоров’я людини. Таким чином, ряд досліджень показує, що вживання в їжу нітриту натрію та понсо 4 R підвищує потенційний ризик розвитку онкологічних захворювань, діабету, легеневих хвороб, а також хвороб Паркінсона й Альцгеймера. Дані харчові добавки призводять до підвищення гіперактивності дітей, можуть бути сильним алергеном і викликати анафілактичний шок, або приступ задухи у астматиків та людей з непереносимістю аспірину, тому вивчення дії харчових добавок на сьогодні є доцільним та науково обґрунтованим.

Посилання

1. Wexler P, Editor. Encyclopedia of Toxicology. Reference Work. Third Edition. Academic Press; 2014. 5220 p.

2. Molokanova LV, Kvasnikova AA. Kolioroutvorennia kovbasnykh vyrobiv: problemy i mozhlyvi shliakhy vyrishennia [Color formation of sausage productions: problems and possible ways of vortex.]. In: Obladnannia ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv [Equipment and technologies of food production] : zb. nauk. prats DonNUET. Donetsk: VTs DonNUET;2010. p. 183-90. (Ukrainian).

3. Donchenko SV, Bilash SM, Severyn YuM. Vplyv naiposhyrenishykh kharchovykh dobavok na zdorovia liudyny [Influence of the most common food additives on human health]. In: Pylypenko SV, redaktor. Biolohichni, medychni ta naukovopedahohichni aspekty zdorovia liudyny [Biological, medical and scientific-pedagogical aspects of human health]: materialy mizhnar. nauk.-prakt. konf. Poltava: Astraia, 2020. p. 23-5. (Ukrainian).

4. Lykhatskyi PH, Fira LS, Honskyi YaI. Dynamika zmin markeriv bioenerhetychnykh protsesiv ta tsytolizu u shchuriv pislia urazhennia nitrytom natriiu na tli tiutiunovoi intoksykatsii [Dynamics of changes in markers of energy processes and cytolysis in rats after sodium bionitrite on the background of tobacco intoxication]. Visnyk problem biolohii i medytsyny. 2017;2:147-52. (Ukrainian).

5. Lykhatskyi PH. Zminy zapalnykh ta bioenerhetychnykh protsesiv u shchuriv, urazhenykh natriiu nitrytom ta tiutiunovym dymom, pislia zastosuvannia mildronatu [Changes in reserve and bioenergetic processes in rats affected by sodium nitrite and tobacco smoking after using of mildronate]. Naukovi zapysky Ternopilskoho natsionalnoho pedahohichnoho universytetu imeni Volodymyra Hnatiuka. Ser. Biology. 2018;1(72):102-10. (Ukrainian).

6. Alahakoon AU, Jayasena DD, Ramachandra S, Jo C. Alternatives to nitrite in processed meat: Up to date. Trends Food Sci Technol 2015;45(1):37-49.

7. Huang L, Zeng X, Sun Z, et al. Production of a safe cured meat with low residual nitrite using nitrite substitutes. Meat Sci. 2020 Apr;162:108027.

8. Kalinina HP. Zastosuvannia naturalnykh farbnykiv u tekhnolohii miasnykh produktiv [Using of natural dyes in product technology]. In: Novitni tekhnolohii vyrobnytstva ta pererobky produktsii tvarynnytstva [The modern technologies of production and processing of farming production]: materialy mizhnar. nauk.-prakt. konf.; 2019 zhovt. 31; Bila Tserkva. Bila Tserkva: BNAU; 2019. p. 16-17. (Ukrainian).

9. Sriboonyong T, Kawamatawong T, Sriwantana T, Srihirun S, Titapiwatanakun V, Vivithanaporn P, et al. Efficacy and safety of inhaled nebulized sodium nitrite in asthmatic patients. Pulm Pharmacol Ther. 2021;66:1-6.

10. Bebarta VS, Brittain M, Chan A, Garrett N, Yoon D, Burney T, et al. Sodium nitrite and sodium thiosulfate are effective against acute cyanide poisoning when administered by intramuscular injection. Ann Emerg Med. 2017;69(6):718-25.

11. Pankey EA, Badejo AM, Casey DB, et al. Effect of chronic sodium nitrite therapy on monocrotaline-induced pulmonary hypertension. Nitric Oxide. 2012 Jun 30;27(1):1-8.

12. Egemnazarov B, Schermuly RT, Dahal BK, et al. Nebulization of the acidified sodium nitrite formulation attenuates acute hypoxic pulmonary vasoconstriction. Respir Res. 2010 Jun 21;11(1):81.

13. Pickerodt PA, Emery MJ, Zarndt R, et al. Sodium nitrite mitigates ventilator-induced lung injury in rats. Anesthesiology. 2012 Sep;117(3):592-601.

14. Novikov DK, Novikov PD, Vyhristenko LR, Titova ND. Allergicheskie bolezni [Allergic diseases]. Vitebsk: VGMU; 2012. 204 p. (Russian).

15. Alyahnovich NS, Novikov DK. Krasiteli v lekarstvah i pishchevyh produktah – potencial'nye immunomodulyatory [Dyes in drugs and foods are potential immunomodulators]. Medicinskaya immunologiya. 2019;21(2):313-22. (Russian).

16. Bardenikova SI, Snitko SYu, Dovgun OB, et al. Osobennosti klinicheskoj kartiny i techeniya ostryh allergicheskih reakcij (krapivnicy i oteka Kvinke) u detej [Peculiarities of clinical features and course of acute allergic reactions (hives and Quincke's edema) in children]. RMZH. 2019;27(1-2):71-6. (Russian).

17. Revyakina VA. Problema pishchevoj allergii na sovremennom etape [The problem of food allergies at the present stage]. Voprosy pitaniya. 2020;89(4):186-92. (Russian).

18. Hisamieva ER. Pishchevye dobavki i ih vliyanie na zdorov'e shkol'nika [Nutritional Supplements and Their Influence on Schoolchildren's Health]. Aktual'nye problemy innovacionnogo pedagogicheskogo obrazovaniya. 2017;2(2):8-12. (Russian).

19. Matsyura O, Besh L, Besh O, et al. Hypersensitivity reactions to food additives in pediatric practice: two clinical cases. Georgian Med News. 2020;307:91-5.

20. Lemoine A, Pauliat-Desbordes S, Challier P, Tounian P. Adverse reactions to food additives in children: A retrospective study and a prospective survey. Arch Pediatr. 2020;27(7):368-71.

21. Lis K, Bartuzi Z. Natural food color additives and allergies. Alergia Astma Immunol. 2020;25(2):95-103.

22. Valluzzi RL, Fierro V, Arasi S, et al. Allergy to food additives. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2019;19(3):256-62.

23. Nandanwadkar SM, Mastiholimath V. A novel USP-HPTLC protocol compliant method for the simultaneous quantification of E-102, E-124, and E-133 azo dyes in consumer goods. J Planar Chromatogr Mod TLC. 2020;33(4):405-12.

24. Shanmugasundaram P, Bavenro, Rujaswini T. A review on food coloring agents – safe or unsafe? Res J Pharm Technol. 2019;12(5):2503-5.

25. Dudkina AA, Saranchina NV, Volgina TN, et al. Opredelenie sinteticheskih krasitelej E102, E110, E124, E131 v jogurte metodom tverdofaznoj spektrofotometrii [Determination of synthetic dyes E102, E110, E124, E131 in yoghurt by solid-phase spectrophotometer method]. Analitika i kontrol'. 2020;24(1):48-55. (Russian).

26. Sydorova LP, Vyshnikin AB, Voloboi AO. Odnochasne spektrofotometrychne vyznachennia kharchovykh barvnykiv u binarnykh sumishakh metodom standartnykh dobavok H-point [Simultaneous spectrophotometric determination of food dyes in binary sums by the method of standard H-point additives]. Journal of Chemistry and Technologies. 2019;27(2):276-84. (Ukrainian).

27. Lemoine A, Pauliat-Desbordes S, Challier P, Tounian P. Adverse reactions to food additives in children: A retrospective study and a prospective survey. Arch Pediatr. 2020 Oct;27(7):368-371.

28. Krychkovska LV, Bielinska AP, Ananieva VV, et al. Bezpeka kharchovykh produktiv: antyalimentarni faktory, ksksenobiotyky, kharchovi dobavky: navchalnyi posibnyk [Food safety: antialimentary factors, xenobiotics, food additives: a textbook]. Kharkiv: NTU «KhPI»; 2017. 98 p.
Опубліковано
2021-12-30
Як цитувати
Donets, I. M., Yeroshenko, H., Hryhorenko, A. S., Shevchenko, K. V., & Kinash, O. V. (2021). ТЕОРЕТИЧНОГО ОБҐРУНТУВАННЯ ТА ЗНАЧЕННЯ ВПЛИВУ НІТРИТУ НАТРІЮ ТА ПОНСО 4R НА ОРГАНИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ. Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії, 21(4), 173-177. https://doi.org/10.31718/2077-1096.21.4.173