Дев'яткіна Тетяна Олексіївна

  • Editorial Board

Анотація

З глибоким сумом повідомляємо, що 8 травня 2021 року після тяжкої хвороби померла і була похована в м. Полтаві професор, доктор медичних наук Дев'яткіна Тетяна Олексіївна.

Любляча мати, вірний друг і наставник, відомий вчений-фармаколог і викладач вищої школи, вона була віддана служінню Батьківщині. Тетяна Олексіївна народилася 15 травня 1948 року у Полтаві, з якою пов'язала всю свою подальшу долю. Тут Дев'яткіна Тетяна Олексіївна здобула середню освіту, закінчила стоматологічний факультет Полтавського медичного стоматологічного інституту та аспірантуру при кафедрі фармакології. Вона захистила кандидатську (1979), а потім докторську дисертацію (1990). Наукові інтереси Дев’яткіної Т.О. стосувались ролі перекисного окиснення ліпідів у патогенезі атеросклерозу і стресу та можливості їх фармакологічної корекції антиоксидантами. Професор Дев’яткіна Тетяна Олексіївна обіймала посади асистента і доцента кафедри, протягом багатьох років завідувала кафедрою фармакології, а в 2017-2019 роках – кафедрою експериментальної та клінічної фармакології, працювала професором цієї кафедри. Вона була авторкою понад 200 наукових праць, співавторкою монографії «Ноотропы и система крови в условиях стресса» (2002), підручників «Фармакологія» (2001), «Фармакологія спорту» (2010), «Pharmacology» (2010) та його наступних перевидань, понад 15 навчальних посібників і методичних вказівок. Під її керівництвом було виконано 1 докторську та 6 кандидатських дисертацій. Протягом багатьох років професор Дев’яткіна Тетяна Олексіївна була вченим секретарем спеціалізованої вченої ради Д44.601.01 із захисту дисертацій за спеціальністю «Стоматологія» при Українській медичній стоматологічній академії та членом спеціалізованої вченої ради Д 64.605.03 при Національному фармацевтичному університеті. Вона виконувала обов’язки керівника представників з фармаконагляду ДП «Державний експертний центр МОЗ України» у Полтавській області.

Тетяна Олексіївна прожила яскраве життя, завжди займала активну життєву позицію, її відрізняли глибока людяність, істинна інтелігентність, високий професіоналізм, життєлюбність і оптимізм. Світла пам’ять про неї назавжди залишиться в наших серцях.

Ректорат Полтавського державного медичного університету,
редколегія журналу «Актуальні проблеми сучасної медицини»,
колектив кафедри експериментальної та клінічної фармакології
з клінічною імунологією та алергологією
.

Опубліковано
2021-06-17
Як цитувати
Board, E. (2021). Дев’яткіна Тетяна Олексіївна. Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії, 21(2), 234-234. вилучено із https://visnyk-umsa.com.ua/index.php/journal/article/view/470