СУЧАСНІ УЯВЛЕННЯ ПРО ВПЛИВ ОКРЕМИХ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ

  • Н. M. Mustafina Українська медична стоматологічна академія, Полтава, Україна
  • I. I. Starchenko Українська медична стоматологічна академія, Полтава, Україна
  • V. М. Koka Українська медична стоматологічна академія, Полтава, Україна
  • Ye. I. Lukachina Українська медична стоматологічна академія, Полтава, Україна
  • V. V. Chernyak Українська медична стоматологічна академія, Полтава, Україна
Ключові слова: харчові добавки, печінка, понсо 4R, нітрит натрію, глутамат натрію.

Анотація

В роботі на підставі аналізу сучасних наукових джерел викладені дані щодо впливу харчових добавок на організм людини. Розкрито значення самого терміну "харчові добавки", приділено увагу історії створення та застосування харчових добавок, описані відмінності натуральних та синтетичних харчових добавок. Згідно даних літератури, більшість харчових добавок, які застосовуються в сучасній кулінарії можна вважати цілком безпечними. Нешкідливість харчових добавок визначається на основі широких порівняльних досліджень, і використання харчових добавок заборонено, якщо вони не пройшли перевірку і не отримали схвалення відповідних органів. Натомість, у міру розвитку аналітичних методів, появи нових експериментальних даних, питання можливості негативного впливу тієї чи іншої добавки на окремі органи та системи людини може переглядатися. Зокрема, окремі харчові добавки, які раніше вважалися нешкідливими, наприклад Е 240, Е 121 в теперішній час визнані занадто небезпечними і заборонені до використання. Доведено, що харчові добавки, нешкідливі для однієї людини, можуть мати негативний вплив на організм іншої. Тому рекомендується по можливості обмежити вживання харчових добавок дітям, літнім людям та особам, схильним до алергічних реакцій. В статті детально описані результати експериментальних досліджень щодо негативного впливу конкретних добавок, зокрема понсо 4R, нітриту натрію та глутамату натрію на окремі внутрішні органи. Акцентується увага на групі харчових добавок - сполук азоту, внаслідок біотрансформації яких в організмі утворюються нітрити. Надлишок останніх, в свою чергу, на думку окремих дослідників, можуть провокувати розвиток злоякісних новоутворень в різних органах, в першу чергу у термінальних відділах товстої кишки. Таким чином, впливу різних комбінацій харчових добавок на морфо-функціональний стан внутрішніх органів, в першу чергу травної системи потребує подальшого детального дослідження.

Посилання

1. Alan Davidson. Tom Jaine (ed.). The Oxford Companion to Food (3rd ed.). Oxford University Press, 2014. 921 p.
2. Vsemirnaya organizaciya zdravoohraneniya [Internet]. Pishchevye dobavki [obnovleno 31 YAnv 2018; citiruetsya 24 Noya 2020]. Dostupno: https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/food-additives [Russian]
3. FAO/WHO Food Standards [Internet]. Сodex Аlimentarius: GSFA Online [updated up to the 42nd Session of the Codex Alimentarius Commission (2019); cited 2020 Nov 24]. Available from: http://www.fao.org/gsfaonline/index.html
4. Kramer NI, Hoffmans Y, Wu S, Thiel A, Thatcher N, Allen TEH, Levorato S, Traussnig H, Schulte S, Boobis A, Rietjens I, Vinken M. Characterizing the coverage of critical effects relevant in the safety evaluation of food additives by AOPs. Arch. Toxicol. 2019. doi: 10.1007/s00204-019- 02501-x.
5. U.S. Food and Drug Administration (FDA). An official website of the United States government [Internet]. Food: Food Ingredients & Packaging [updated 2020 Jul 30; cited 2020 Nov 24]. Available from: https://www.fda.gov/food/food-ingredients-packaging
6. Food Standards Agency [Internet]. Approved additives and E numbers; and related content [updated 10 Sept 2020; cited 2020 Nov 24]. Available from: https://www.food.gov.uk/business-guidance/approved-additives-and-e-numbers
7. Smolyar VI. Suchasni problemy` vy`kory`stannya xarchovy`x dobavok [Modern problems of using food additives]. Problemy` xarchuvannya. 2009; 1/2: 5-13. (Ukrainian)
8. Petruhina A. Iz chego my sostoim? Iz togo, chto my edim [What are we consist of? From what we eat]. Nauka i zhizn'. 2009; 1: 26-29. (Russian)
9. Stockman J.A. Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9- year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo- controlled trial McCann D, Barrett A, Cooper A, et al (Univ of Southampton, England; et al) Lancet 370:1560-1567, 2007 // Yearbook of Pediatrics, January 2009, 94-95.
10. Kris Gunnars. Are Nitrates and Nitrites in Foods Harmful? Healthline [updated Febr 10, 2020; cited 2020 Nov 24]. Available from: https://www.healthline.com/nutrition/are-nitrates-and-nitrites-harmful
11. Frank R. Greer, Michael Shannon. Infant Methemoglobinemia: The Role of Dietary Nitrate in Food and Water. Pediatrics, September 2005, Vol. 116, Issue 3, рр.784-786. DOI: https://doi.org/10.1542/peds.2005-1497
12. Kikunae Ikeda. New Seasonings. Chemical Senses. 2002; 9(27): 847–9, https://doi.org/10.1093/chemse/27.9.847
13. Bera TK, Kar SK, Yadav PK, Mukherjee P, Yadav S, Joshi B. Effects of monosodium glutamate on human health: A systematic review. World Journal of Pharmaceutical Sciences, 2017; 5(5):139-144. Available from: https://www.wjpsonline.org/admin/uploads/m9d27N.pdf
14. Obayashi Y, Nagamura Y. Does monosodium glutamate really cause headache? : a systematic review of human studies. J Headache Pain. 2016;17:54. doi: 10.1186/s10194-016-0639-4. Epub 2016 May 17. PMID: 27189588; PMCID: PMC4870486.
15. Renton A. "If MSG is so bad for you, why doesn't everyone in Asia have a headache?" The Guardian, 10 Jul 2005. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2005/jul/10/foodanddrink.features3
16. The International Glutamate Information Service (IGIS) [Internet]. The scientific research supporting the safety and benefits of monosodium glutamate (MSG) is extensive [updated March 2017; cited 2020 Nov 24]. Available from: https://glutamate.org/safety/msg-safety-fact-sheet/
17. Ohguro H., Katsushima H., Maruyama I., Maeda T., Yanagihashi S., Metoki T., Nakazawa M. A high dietary intake of sodium glutamate as flavoring (ajinomoto) causes gross changes in retinal morphology and function. Exp Eye Res. 2002 Sep;75(3):307-15. PMID: 12384093.
18. Onyema OO, Farombi EO, Emerole GO, Ukoha AI, Onyeze GO. Effect of vitamin E on monosodium glutamate induced hepatotoxicity and oxidative stress in rats. Indian J Biochem Biophys. 2006 Feb;43(1):20-4. PMID: 16955747.
19. Vânia Vilas-Boas, Eva Gijbels, Joop Jonckheer, Elisabeth De Waele, Mathieu Vinken. Cholestatic liver injury induced by food additives, dietary supplements and parenteral nutrition. Environment International, Vol. 136, March 2020. Available from: https://doi.org/10.1016/j.envint.2019.105422
20. Nedashkivskij SM. Medikamentozno zumovleni urazhennya pechinki: principi diagnostiki, patologichni zmini j pidhodi do likuvannya [Drug-induced liver damage: principles of diagnosis, pathological changes and approaches to treatment]. MNS. 2019; 2 (97): 63-70. (Ukrainian).
21. O'Mara SR, Gebreyes K. Hepatic disorders. In: Tintinalli J.E., Stapczynski J., Ma O., et al., eds. Tintinalli's Emergency Medicine: A Comprehensive Study Guide. 8th ed.New York, NY: McGraw-Hill; 2016:525–531.
Опубліковано
2021-03-21
Як цитувати
MustafinaН. M., Starchenko, I. I., KokaV. М., Lukachina, Y. I., & Chernyak, V. V. (2021). СУЧАСНІ УЯВЛЕННЯ ПРО ВПЛИВ ОКРЕМИХ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ. Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії, 21(1), 194-198. https://doi.org/10.31718/2077-1096.21.1.194