ЗМІНИ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ У МОЛОДИХ ОСІБ ІЗ РІЗНОЇ МАСОЮ ТІЛА

  • L.M. Kolinko Українська медична стоматологічна академія, Полтава, Україна
Ключові слова: індекс маси тіла, підвищена маса тіла, ожиріння, порушення харчової поведінки, опитувальник Dutch Eating behavior Questionnaire, опитувальник Three-factor Eating questionnaire - 18

Анотація

Поряд з надмірним споживанням їжі, малорухомим способом життя у формуванні підвищеної маси тіла та ожиріння провідну роль відіграє і дизрегуляція харчової поведінки, яка стає компонентом патогенезу патологічних станів. Метою дослідження стало визначення особливостей харчової поведінки у молодих осіб із нормальною, підвищеною масою тіла та ожирінням I ступеня. В роботі взяли участь 96 осіб обох статей 18-25 років. Були визначені антропометричні показники, відсоток жирової маси тіла за обвідним методом. За індексом маси тіла сформовано 3 групи по 32 особи, збалансовані за статтю - з індексом маси тіла від 18,5 до 24,9 кг/м2, з підвищеною масою тіла (індекс маси тіла 25,00 – 29,99 кг/м2), з ожирінням I ступеня (індекс маси тіла 30,00 – 34,99 кг/м2). Для оцінки харчової поведінки використали Голандський опитувальник Dutch Eating behavior Questionnaire та 3-факторний опитувальник Стункарда, Three-factor Eating questionnaire -18. Результати оброблені статистично. Результати. За даними опитувальника Dutch Eating behavior Questionnaire обмежувальний тип порушень харчової поведінки переважав у осіб чоловічої статі з ожирінням I ступеня та у осіб жіночої статі всіх груп. Екстернальний тип більш виражений був для чоловіків всіх досліджених груп. За даними Three-factor Eating questionnaire - 18 домінуючим типом порушень був когнітивно-обмежувальний. Між показниками типів порушень харчової поведінки за опитувальниками Dutch Eating behavior Questionnaire та Three-factor Eating questionnaire - 18 та антропометричними показниками визначені переважно позитивні кореляційні взаємозв’язки високої та середньої сили у осіб з нормальною масою та негативні кореляційні зв’язки високої та середньої сили у осіб з підвищеною масою та ожирінням I ступеня обох статей. Результати свідчать про необхідність індивідуального підходу до зміни стереотипу харчування у молодих осіб, обов’язкової психологічної корекції в поєднанні з іншими компонентами стратегій зниження маси тіла.

Посилання

1. Obesity and overweight factsheet. Geneva: World Health Organization [Internet]. 2016; Available from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
2. Horobei MP. Problemy zbalansovanoho kharchuvannia studentiv [Problems of the balanced feed of students]. Pedahohika, psykholohiia ta medyko-biolohichni problemy fizychnoho vykhovannia i sportu. 2011; 10:20-22. (Ukrainian).
3. Fadeeva MY, Saveleva LV, Holubkyna YuIu, Morozova EV, Motkova SY. Korrektsyia narushenyi pyshchevoho povedenyia u patsyentov s ozhyrenyem [Correction of eating disorders in obese patients]. Эndokrynolohyia: novosty, mnenyia, obuchenye. 2018; 7(2):51-59. doi: 10.24411/2304-9529-2018-12005. (Russiаn).
4. World Health Organization. Expert consultation. Appropriate body-mass index for Asian populations and its implications for policy and intervention strategies. The Lancet. 2004; 363(9403):157-163. [Internet]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14726171.
5. World Health Organization. Physical status: the use and interpretation of anthropometry. Report of a WHO Expert Committee. World Health Organization. Technical Reports Series; 854. Geneva: World Health Organization. 1995; 463p. [Internet]. Available from: http://helid.digicollection.org/en/d/Jh0211e/.
6. Smyrnova HA, Kravchenko EV, Konovalova YA. Vibor optymalnikh metodyk dlia opredelenyia statusa pytanyia voennosluzhashchykh [The selection of optimal methods for the determining the nutritional status of soldiers]. Vestnyk rossyiskoi voenno - medytsynskoi akademyy. 2018; 3(63):164-8. (Russiаn).
7. Novykova VP, Yureva VV, editor. Metodi yssledovanyia nutrytyvnoho statusa u detei y podrostkov [Methods for investigating nutritional status in children and adolescents]. Sankt-Peterburh; 2014. 143 р. (Russiаn).
8. van Strien T, Frijters JE, Bergers G, Defares PB. The Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ) for assessment of restrained, emotional, and external eating behavior. IntJ Eat Disord. 1986; 5(2):295-315.
9. Stunkard AJ, Messick S. The three-factor eating questionnaire to measure dietary restraint, disinhibition and hunger. J. Psychosom. 1985; 29:71-83. doi: 10.1016/0022-3999(85)90010-8.
10. Giannini AJ, Slaby AE. The Eating Disorders. Springer - Verlag New York Inc. 1993; 17:283-286. DOI 10.1007/978-1-4613-8300-0
11. Jáuregui-Lobera I, García-Cruz P, Carbonero-Carreño R, Magallares A, Ruiz-Prieto I. Psychometric Properties of Spanish Version of the Three-Factor Eating Questionnaire-R18 (Tfeq-Sp) and Its Relationship with Some Eating- and Body Image-Related Variables. Nutrients. 2014; 6:5619–35.
12. Kolinko LM, Vesnina LE. Doslidzhennia yakosti zhyttia molodykh osib z riznoiu masoiu tila [Investigating life quality of young people with different body mass]. Visnyk problem biolohii i medytsyny. 2019; 1(153):366-372. (Ukrainian).
13. de Lauzon B, Romon M, Deschamps V, Lafay L, Borys JM, Karlsson J et al. The three-factor eating questionnaire-R18 is able to distinguish among different eating patterns in a general population. J. Nutr. 2004; 134(9):2372-80. doi: 10.1093/jn/134.9.2372.
14. Ysachenkova OA. Pyshchevoe povedenye kak vazhni faktor razvytyia ozhyrenyia y komorbydnikh s nym zabolevanyi [Eating behavior as an important factor in the development of obesity and comorbid diseases]. Ozhyrenye y metabolyzm. 2015; 12(4):14-7. (Russiаn).
15. Nikiforova YaV. Vzaiemozviazok kharchovoi povedinky z metabolichnymy chynnykamy ryzyku [The relationship between eating behavior and metabolic risk factors]. Suchasna hastroenterolohiia. 2015; 3(83):113-21. (Ukrainian).
16. van Strien T. Causes of emotional eating and matched treatment of obesity. Curr Diab Rep. 2018; 18(6):35. doi: 10.1007/s11892-018-1000-x.
17. Mkrtumian AM. Ozhyrenye-problema XXI veka. Puty reshenyia [Obesity – a problem of the XXI century. Solutions]. RMZh. 2005; 13(7):448-51. (Russiаn).
18. Shevchenko YuS, Vesnina LE, Kaidashev IP. Osoblyvosti kharchovoi povedinky u osib z normalnoiu ta pidvyshchenoiu masoiu tila [Features of eating behavior in persons with normal and increased body weight]. Fiziolohichnyi zhurnal. 2015; 3(61):51-58. (Ukrainian).
Опубліковано
2020-07-06
Як цитувати
Kolinko, L. (2020). ЗМІНИ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ У МОЛОДИХ ОСІБ ІЗ РІЗНОЇ МАСОЮ ТІЛА. Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії, 20(2), 138-144. https://doi.org/10.31718/2077-1096.20.2.138