ОЦІНКА ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ЖИТТЯ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД СТУПЕНЮ ВИРАЖЕНОСТІ М’ЯЗОВОГО ТОНУСУ НИЖНІХ КІНЦІВОК У ПАЦІЄНТІВ З РІЗНИМИ ТИПАМИ ПЕРЕБІГУ РОЗСІЯНОГО СКЛЕРОЗУ

  • A.D. Shkodina Українська медична стоматологічна академія, м. Полтава, Україна
  • K.A. Tarianyk Українська медична стоматологічна академія, м. Полтава, Україна
  • N.V. Lytvynenko Українська медична стоматологічна академія, м. Полтава, Україна
  • D.I. Boiko Українська медична стоматологічна академія, м. Полтава, Україна
Ключові слова: розсіяний склероз, рецидивуюче-ремітуючий, вториннопрогресуючий, спастичність, якість життя.

Анотація

Розсіяний склероз посідає одне з перших місць у світі серед основних причин інвалідизації пацієнтів молодого віку, однією з причин якої є спастичність м’язів нижніх кінцівок. Метою дослідження було проаналізувати зв’язок вираженості спастичної гіпертонії у м’язах нижніх кінцівок з показниками якості життя пацієнтів з різними типами перебігу розсіяного склерозу. У дослідження було включено 43 пацієнта з розсіяним склерозом чоловічої та жіночої статі, віком від 19 до 54 років (середній вік 38±9,8 років) в стадії загострення, що були госпіталізовані у неврологічне відділення. За перебігом захворювання пацієнти були розподілені на групи: 1 – рецидивуючо-ремітуючий, 2 – вториннопрогресуючий. Діагноз встановлювали згідно критеріїв Мак-Дональда (2011р.). Для оцінки ступеня інвалідизації використовували шкалу Expanded Disability Status Scale. Всі пацієнти отримували пульс-терапію метилпреднізолоном впродовж 5 днів. У досліджуваних визначали рівень спастичності у нижніх кінцівках за модифікованою шкалою Тардьє. Показники якості життя оцінювалися за опитувальником “The Short Form-36”, подальшим аналізом усіх субшкал. Оцінку когнітивних функцій проводили за шкалою Mini-Mental State Examination в обох групах. Проведене дослідження продемонструвало, що спастичність, як симптом прояву захворювання, має вплив на показники якості життя відповідно до типу перебігу розсіяного склерозу. Спастична гіпертонія у різних групах м’язів впливає на показники якості життя, що необхідно враховувати під час вибору тактики лікування. З віком та подовженням тривалості захворювання у пацієнтів з рецидивуюче-ремітуючим розсіяним склерозом знижується суб’єктивна оцінка фізичного функціонування, а з вторинно-прогресуючим – підвищується рівень спастичності, що в свою чергу свідчить про різницю у суб’єктивному сприйнятті хвороби за різних типів перебігу.

Посилання

1. Domres NV, Sokolova LI. Osoblyvosti klinichnykh vyiaviv spastychnosti u khvorykh na rozsiianyi skleroz zalezhno vid typu perebihu, tryvalosti ta stupenia tiazhkosti zakhvoriuvannia [Features of clinical manifestations of spasticity in patients with multiple sclerosis depending of the type of course, duration and severity of disease]. Ukrainskyi nevrolohichnyi zhurnal. 2019; 4:55-9. (Ukrainian)
2. Tarianyk KA. Dynamika likuvannia spastychnosti u patsiienti z retsydyvuiuche-remituiuchym rozsiianym sklerozom [The dynamics of treatment of spasticity in a patient with recurrent-remitting multiple sclerosis]. Svit biolohii ta medytsyny. 2014; 44(2):87-90. (Ukrainian)
3. Chupryna HM. Rozsiianyi skleroz: kliniko-patohenetychni kharakterystyky ta terapevtychni pidkhody z urakhuvanniam komorbidnosti [Multiple sclerosis: clinical-pathogenetic characteristics and therapeutic approaches with regard to comorbidity]. Skhidno-Yevropeiskyi nevrolohichnyi zhurnal. 2018; 4:10-25. (Ukrainian)
4. Lublin FD. New multiple sclerosis phenotypic classification. European neurology. 2014; 72(l):1-5.
5. Thompson AJ, Baranzini SE, Geurts J et al. Multiple Sclerosis. The Lancet. 2018; 391(10130):1622-36.
6. Højsgaar CH, Schreiber K, Magyari M et al. Progressive multiple sclerosis, cognitive function, and quality of life. Brain Behav. – 2018; 8(2):1-7.
7. Rosiak K, Zagożdżon P. Quality of life and social support in patients with multiple sclerosis. Psychiatria polska. 2017; 51(5):923–35.
Опубліковано
2020-04-09
Як цитувати
Shkodina, A., Tarianyk, K., Lytvynenko, N., & Boiko, D. (2020). ОЦІНКА ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ЖИТТЯ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД СТУПЕНЮ ВИРАЖЕНОСТІ М’ЯЗОВОГО ТОНУСУ НИЖНІХ КІНЦІВОК У ПАЦІЄНТІВ З РІЗНИМИ ТИПАМИ ПЕРЕБІГУ РОЗСІЯНОГО СКЛЕРОЗУ. Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії, 20(1), 76-80. https://doi.org/10.31718/2077-1096.20.1.76
Розділ
СУЧАСНІ АСПЕКТИ ВІЛЬНОРАДИКАЛЬНОЇ ПАТОЛОГІЇ В ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІЙ ТА КЛІНІЧНІЙ МЕДИЦИНІ